Wijndomeinen

Wijndomeinen Wijn1

Wijndomeinen


Domaine du Séminaire

Een klein biologische domein in de Cotes du Rhone, gelegen in de bossen tussen Valréas en Vinsobres. Het noorden van de Provence. Voor mij is dit het oer Frankrijk van de lavendel, het stokbrood en de rode wijn. Het domein ligt in een stil gebied. We waren er een keer toe de familie er nog niet was toen we aanbelden. De deur stond iets open en we liepen naar binnen. De kamer met wat speelgoed. Was er iemand in de keuken misschien? Buiten scheen de zon, bloeide de lavendel en rijpten de druiven van de Grenache. Die rust proef je ook in de biologische wijn.

Mathilde en Hervé Pouizin maken een eerlijk Cotes du Rhone. De wijn rijpt in betonnen vaten iut de jaren ’30. Geen houtrijping. “Dat gaat ten koste van het druiven aroma”, aldus Mathilde,”En van het werk van de natuur in de wijngaarden”. Het resultaat: Kostelijk rode wijn, vol fruit en met een sterke structuur. Met veel diepgang en een enorme sappigheid. En heerlijk soepel om te drinken, zonder dat de wijn ook maar één seconde verveelt. Je proeft de lavendel, de bloemen, de stenige grond en vooral de groene bossen. Oh ja, en ga je als je het domein verlaat linksaf naar de top van de heuvel, dan zie al gauw de de Mont Ventoux liggen.

Dal Cero

De familie Dal Cero heeft drie domeinen. Het oorspronkelijke domein (Tenuta di Corte Giacobbe) ligt in Noord Italië, oostelijk van Verona, op de ca 250 meter hoge Ronca heuvels, nabij het stadje Soave. Het is daar, op de uitlopers van de Alpen, vulkanische grond van de Calvarina en de Crocetta vulkanen. Dat ruik je als je er loopt. Tussen de Acacia bomen liggen de wijnranken van de pinot grigio, garganega, durella en de chardonnay (en wat smaakt die anders, pittiger, dan de Franse chardonnay). Leisteen. Het levert krachtige smaakfestival wijn op. Fris, door het grote verschil in dag- en nacht temperatuur op de naar het zuiden gerichte hellingen.

In Toscane, bij het oude, prachtig hoog gelegen (Syrah) stadje Cortona bezit de familie Tenuta Montecchiesi, op een hoogte van ca 300 meter. Hier staan de wijnranken van vooral de Sangiovese en de Syrah, de belangrijkste druif van dit kleine stukje Toscane. Er staan ook enkele wijngaarden met Chardonnay, Vermentino, Merlot en Cabernet Sauvignon. Zo kan de familie experimenteren en vernieuwen, zonder het karakter van het gebied te verliezen. Maar de basis blijft de Syrah en de Syrah. Uiteraard.

Tenslotte is er Dal Cero in Valpolicella, het groene heuvelgebied oostelijk van het Gardameer. Net als bij de andere twee domeinen wordt hier ook gewerkt met de filosofie van duurzaamheid, spelen met de natuur, met de eigenheid van het gebied en haar aroma’s.

Het is gelukt. De wijn die hier vandaan komt, gemaakt van de Rondinella, Corvina, Corvinone en Molinara is aromatisch en met de frisheid die Dal Cero eigen is. Dat proef je in de Valpolicella. Ook als de wijn gemaakt wordt met de “semi drying” methode, waarbij de druiven gedroogd worden zodat er extra concentratie ontstaat. Zoals de Valpolicella Ripasso en de Amarone.

Domaine David

Prachtig vlakbij Vallet gelegen biologisch domein, ten zuiden van de Loire, vlakbij de Golf van Biskaje, inmiddels gerund door de achter klein kinderen van grondlegger Pierre David, Stéphane David en Sébastien Duvallet. Het domein ligt op kalkachtige heuvels, met in de ondergrond “micaschiste”, vulkanische mineralige stenige grond. Dat geeft veel stevigheid met fijne vriendelijkheid aan de wijn. Beklijvende klakkende, lange smaak.

Het grootste deel (26 ha van de 32,5 ha) ligt in het Muscadet gebied. In de jaren ’80 de populaire wijn in Nederland. Daarna tientallen jaren vergetelheid, maar nu komt de Muscadet, en dan van hogere kwaliteit geleidelijk weer terug. Het is hele pure wijn, natuurlijke wijn die er wordt gemaakt. Dat komt door de rijke grond (die we ook bij Dal Cero en Domaine du Séminaire zien). Dat geeft de rijke, sappige wijn, met veel mineraliteit en bloemige kruisbessen in de smaak, met zelfs wat zachte passievrucht.