Slow wine

Naast me in het vliegtuig van Rome naar Verona zat een oudere man. Met z’n dochter. “Ga je naar de Wijnbeurs in Verona?” vroeg hij. Een vriendelijke, bescheiden man. Zijn dochter had z’n wijndomein overgenomen. Hij bleek de president te zijn van de Italiaanse slow wine organisatie. Hun doel is simpel. Wijn moet goed zijn. Eerlijk en natuurlijk wijn maken. Fijne wijngaarden. Minder stress. Meer genieten. Daar horen ook betaalbare wijnen bij, mits ze kloppen, zo bespraken we. Kleinschalige wijnmakers dragen dit uit. Een voorbeeld is de wijn van Domaine du Séminaire, verscholen in de Rhone heuvels nabij Vinsobres. Maar die krijgen te weinig aandacht. Ze zijn te klein voor supermarkten bijvoorbeeld. Dat was voor mij de inspiratie voor Wijn1. Om die wijnboeren te helpen, en om liefhebbers wijn te laten beleven. En vooral om je de verhalen van wijn en wijngebieden te vertellen.