Sangiovese of Syrah?

Als je in een wijngebied bent, en je gaat ergens eten, vraag dan vooral wat voor een huiswijn ze hebben. Meestal is dat wijn van de buren. In Cortona zeggen ze dan dat ze van de rode wijn de Sangiovese en Syrah hebben. Dan denk je laat ik Sangiovese nemen, want dat is de wijn van Toscane. Doe dat niet in Cortona. Want Cortona is de Syrah stad van Italië. Smaakt heel anders dan bijvoorbeeld de Franse Syrah uit het Rhone gebied. Nog wel licht kruidig, maar eindeloos sappig met een zonnige beet. De Italianen denk dat de Syrah hier z’n oorsprong heeft. Zeg dat nooit tegen de Fransen! Maar als je in Cortona bent en ze vragen wil je de Sangiovese of de Syrah? Kies dan achteloos altijd de Syrah. Het levert je een goedkeurende blik op. Een hele lekkere Syrah uit Cortonona is de Selverello.