Ik heb het wel gehad met Sauvignon Blanc

“Ik heb het eigenlijk zo onderhand wel gehad met Sauvignon Blanc overal”, vertelde Renée, die wijn zocht voor haar dochters verjaardag. Voor de eerlijke cépage wijn rond de 6 euro werken we met Paul Mas. Maar dan alleen die eerlijke extra lekkere Franse witte wijn uit de betere wijngaarden van het domein, die hoog in de Zuid Franse heuvels liggen. Die hebben een Bourgondische frisse touch. “Probeer dan de Vermentino“, zei ik. “Vermentino?” Ze keek verrast. “Die ken ik helemaal niet”. Zo kon ik uitleggen dat de Vermentino vanuit Sardinië in Zuid Frankrijk is beland. En ook wel Rolle heet. En dat die, mits opgegroeid in goede hooggelegen natuurlijke wijngaarden met arme grond en lage opbrengst, lekkere levendige wijn oplevert met aroma van bloemen, frisse peer en wat mineraal van de arme grond waar de druif goed z’n best moet doen. Zo zit onze Mas Vermentino levendig, puur heel smakelijk en sappig plezierig tussen Sauvignon en Chardonnay in. Dus dat komt helemaal in orde op die verjaardag. De wijn die niet geopend is mag ze terug brengen. Maar dat gebeurt niet met zo’n lekkere eerlijke witte Vermentino.